Jaime Palomera Zaidel

Cofundador de l’IDRA, Institut de Recerca Urbana de Barcelona. Porta més de 15 anys dedicat a l’anàlisi del problema de l’habitatge i la seva relació amb la desigualtat urbana, així com a la co-creació d’instruments transformadors. Doctor Internacional en Antropologia Econòmica (Universitat de Barcelona, Graduate Center de Nova York i École des Hautes Études en Sciences Sociales) i Màster en Estudis Culturals per la University of London. Ha treballat com a investigador i professor a la Universitat de Barcelona, dirigint el mòdul d’Economia Política de l’Habitatge (Màster d’Estudis Urbans), i també a l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB.

Ha investigat i escrit sobre les arrels socials de les bombolles immobiliàries; l’habitatge com a actiu i la seva relació amb el sistema de benestar; la financiarització del sector de la construcció; els impactes socials del mercat del lloguer; o l’economia política de l’estat espanyol, entre altres. El seu article sobre la relació entre capital financer, l’habitatge i les divisions socials ha estat premiat per la IJURR (International Journal of Urban and Regional Research) com un dels 25 més rellevants en 40 anys. Actualment coordina diversos projectes europeus de R+D+I a l’IDRA.

Ha participat activament en la creació d’instruments per incidir en el mercat de l’habitatge i promoure canvis sistèmics, com el Sindicat de Llogateres, així com en el disseny de polítiques públiques innovadores. És també membre de la FdC i de Urban Front, laboratoris d’idees que produeixen pensament crític amb les comunitats i les organitzacions per construir eines d’intervenció d’abast internacional.